Vallox suunnittelee ja valmistaa kaikki tuotteensa Varsinais-Suomessa Loimaalla. Sen liikevaihdosta noin puolet tulee kotimaasta, puolet viennistä. "Erityisesti kotimaiset asiakkaamme arvostavat paikallista valmistusta, laatua ja paikallisuudesta johtuvaa toimitusvarmuutta.", Valloxin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Korja kertoo tyytyväisenä. Valloxilla panostetaan Lean-filosofian mukaiseen tekemiseen ja sen ansiosta tuotantotavat ovat pitkälle hioutuneita. Korjan mukaan sillä on suora vaikutus tuotteiden hintatasoon: "Tuotteiden hintataso pysyy hyvän tuotanto-osaamisen ansiosta kilpailukykyisenä, vaikka palkat ovatkin täällä korkeammat kuin esimerkiksi Baltiassa."
Vallox haluaa pysyä tuotteillaan kehityksen kärjessä. Yksi todiste tästä on Valloxin ilmanvaihtokoneille haetut VTT-tuotesertifikaatit, joiden avulla Vallox voi osoittaa tuotteen toimivuuden sertifiointiperusteiden mukaisesti. Tuotesertifikaatti on luotettava tapa verrata eri valmistajien tuotteita keskenään. VTT-tuotesertifikaatissa esitetään testituloksiin tai laskelmiin perustuvat tuotteen ominaisuudet sekä tuotetta yleensä koskevat vaatimukset.
Investointi äänitekniikkaan
Koska ilmanvaihdon tulee olla aina päällä, on Vallox panostanut suunnittelussa erityisesti ilmanvaihtokoneiden energiatehokkuuden kehittämiseen. Lämmöntalteenotolla varustettujen ilmanvaihtolaitteiden tekninen kehitys onkin ottanut menneinä vuosina merkittäviä edistysaskeleita vuosihyötysuhteen ja ominaisenergiankulutuksen suhteen. Nyt kodin ilmanvaihtojärjestelmältä odotetaan hiljaisuutta ja huomaamattomuutta. Kuluttajien vaatimusten kasvaessa on tärkeään rooliin noussut ilmanvaihtokoneiden äänitekniikka, jonka hallinnassa on aina varaa kehittyä.
Vallox on tehnyt merkittävän investoinnin tuotteidensa äänitekniseen tuotekehitykseen rakennuttamalla tiloihinsa oman äänilaboratorion. Valloxin suunnittelupäällikkö Petri Koivunen toteaa, että äänitekninen tuotekehitys on vaikeaa ja kallista ilman omaa äänilaboratoriota, ja oma äänilaboratorio tuo ratkaisun tähän ongelmaan: "Äänilaboratoriomme mahdollistaa nopeat äänitekniset mittaukset LTO-laitteille, ja voimme helposti testata erilaisia vaimennusmateriaaleja ja konstruktioita." Mittausten avulla on mahdollista löytää parhaat yhdistelmät ja näin parantaa tuotteiden ääniteknisiä ominaisuuksia pienentämällä sekä koneen vaipan läpi tulevaa ääntä että kanavaääniä. Äänilaboratorion rakentamisen tavoitteena on hankkeen alusta asti ollut, että tulevaisuudessa Valloxin ilmanvaihtokoneet ovat entistä hiljaisempia, tehokkuudesta tinkimättä.
Koivunen odottaa, että oman äänilaboratorion tarjoamat mahdollisuudet mittaamisen ja analysointiin kasvattavat ääniteknistä osaamista. "Hyväksi todettuja ratkaisuja otetaan tietysti käyttöön uusissa tuotekehitysprojekteissamme, ja toki pyrkimyksenä on, että niistä tulee pian alalla laajemminkin käytössä olevia käytäntöjä."
Automaatio ja etäohjaus nykypäivää
Ilmanvaihdon tehon säätäminen on vanhempien ilmanvaihtokoneiden kohdalla ollut asiakkaan aktiivisuuden varassa. Monessa talossa ilmanvaihtokoneen puhallin käy samalla nopeudella riippumatta siitä onko kotona koko perhe vai onko talo tyhjillään. Ilmanvaihdon tehostaminen tarpeen mukaan on keino säästää energiankulutuksessa sekä pitää sisäilma raikkaana ja puhtaana myös kosteus- tai hiilidioksidikuorman kasvaessa.
Nykyään kuluttajat odottavat myös ilmanvaihdolta helppokäyttöisyyttä ja huolettomuutta. Valloxilla on panostettu jo usean vuoden ajan ilmanvaihtokoneiden helppoon ohjaukseen sekä liitettävyyteen esimerkiksi kotiverkkoon tai taloautomaatioon. MyVallox-koneiden kohdalla ilmanvaihdon tehostaminen tai pienentäminen tapahtuu antureiden ansiosta automaattisesti kosteuspitoisuuden noustua suihkussa käynnin tai pyykinpesun jälkeen. Hiilidioksidiantureilla varmistetaan raikas sisäilma myös makuuhuoneessa tai muualla kodissa talon ollessa täynnä vieraita. Pilvipalvelun avulla asukas voi hallita kotinsa ilmanvaihtoa myös etänä ja viikkokellon avulla ilmanvaihtotilan voi säätää ennakolta menojen mukaan.
Matala ilmanvaihtokone on vastaus pienten asuntojen vaatimuksiin
Syksyllä 2017 Valloxilla lanseerattiin uusi ilmanvaihtokone, jonka kehitystyö lähti liikkeelle rakennusliikkeiden tarpeesta. Haasteena on ollut ilmanvaihtokoneen sijoittaminen esimerkiksi kerrostaloasunnoissa. Hyvä ratkaisu on asentaa ilmanvaihtokone pesutornin päälle, mutta usein esteenä on ollut ilmanvaihtokoneen korkeus yhdistettynä matalaan huonetilaan. Koska Vallox 101 -ilmanvaihtokoneen rakenne on erittäin matala, mahtuu se pesutornin päälle pienissäkin kylpyhuoneissa. Koneen asennuskorkeus kattoasennuslevyn ja vesilukon kanssa on matalimmillaan alle puoli metriä.
Valloxilla kuunnellaan myös IV-asentajien kokemuksia, ja niitä otetaan huomioon tuotteiden kehitystyössä. Muun muassa uusiin Vallox 101 -malleihin lisävarusteena saatavaa kattoasennuslevyä on paranneltu, jolloin painava ilmanvaihtokone on entistä helpompi ja nopeampi asentaa. Kone ohjautuu helposti paikalleen ja lukittuu levyssä oleviin kiinnityskoukkuihin. Kiinteä peitelista säästää ylimääräiseltä listoitustyöltä ja tekee samalla levyn rakenteesta tukevamman.