Valo vaikuttaa mielialaan, energiatasoon ja tuottavuuteen. Silti esimerkiksi työpaikoilla on useimmiten huono valaistus, eikä valitettavasti useimmissa kodeissakaan asiaan ole kiinnitetty riittävästi huomiota.
"Huono valaistus väsyttää ja olemme ikävä kyllä tottuneet siihen. Teemme töitä huonossa valossa,joka häikäisee, eikä mukaudu tarpeisiimme. Silmämme ja aivomme tarvitsevat variaatiota valoihin, jotta ne voivat rentoutua", sanoo Bo Larsen, joka toimii neuvonantajana valaistusratkaisuja suunnittelevassa ABC Lys -yrityksessä.
Larsen ja monet muut valoasiantuntijat ovat sitä mieltä, että päänsärky, väsymys ja keskittymisvaikeudet johtuvat usein huonon ilmanlaadun ja epäergonomisten huonekalujen lisäksi kehnosta valaistuksesta.
"Käytämme helposti kymmeniä tuhansia euroja huonekaluihin ja kodinkoneisiin, muttemme muista hyvän valaistuksen tärkeyttä", Bo Larsen sanoo.
Carnegia Mellon yliopisto on koonnut tutkimuksia valon vaikutuksesta työpäivään. Tutkimukset osoittivat, että ihmiset olivat jopa 23 prosenttia tuotteliaampia, kun heidän valaistuksensa oli mukautettu heidän työtehtäviinsä.
Valo vaikuttaa aivojen välittäjäaineeseen serotiniiniin, jolla on tärkeä tehtävä mielialojemme säätelyssä. Mitä enemmän valoa saamme, sitä enemmän tuotamme serotoniiniä ja mieliala nousee. Valoa tarvitaan myös D-vitamiinin tuottamiseen.
Erityisesti lukuvaloon kannattaa kiinnittää huomiota, koska pimeässä lukeminen rasittaa silmiä.
Neljä helppoa perussääntöä
Bo Larsenin mukaan hyvään valaistukseen kotona tai työpaikalla on neljä perussääntöä. Valo ei saa häikäistä, valoa tulee olla vain siellä, missä sitä tarvitaan ja valon täytyy olla korkealaatuista, jotta se toistaa hyvin värejä ja kontrasteja. Ja neljänneksi, valoa täytyy myös voida päivän mittaan säätää.
"Mietimme valoa, kun sovitamme vaatteita kaupassa. Monet meistä menevät ikkunan luo nähdäkseen miltä vaatteen väri todellisuudessa näyttää. Myös autoa ajaessa valo on mielessä, sillä suljemme yleensä valot auton sisällä, jottei valot häiritse ajoa. Emme vain ole tottuneet ajattelemaan valoa työtilanteissa", hän sanoo.
VINKKI!
Hyvän valon tunnistaa värintoistoindeksistä eli Ra-indeksistä. Se mittaa valonlähteen kykyä toistaa värejä. Tavallisen hehkulampun, jota ei EU:n kiellon jälkeen enää ole saatavailla, Ra-indeksi on 100. LED-lamppujen tyypillinen värintoistoindeksi on Ra 80, mikä toistaa jo hyvin värejä.
Värilämpötilaa mitataan kelvineissä. Jos haluat valon, joka on lämpimämpi ja kellertävä, valitse alhaisempi valon värilämpötila, esimerkiksi 2 700 K. Korkeampi kelvin-arvo viittaa kylmempiin sinertäviin sävyihin, esimerkiksi 4 000 K.
SceneSwitch – Yksi lamppu, monta valoasetustaJoskus täydellisen tunnelmavalaistuksen luominen on tärkeää. Philipsin SceneSwitch LED -lampun avulla voit muuttaa valaistusta helposti nykyisillä seinäkytkimillä. Himmentimiä tai lisäasennuksia ei tarvita. Lamppu muistaa automaattisesti viimeisimmän asetuksen. Kolmen valoasetuksen lampussa (WW) on kolme valotehoa: 100%, 40% ja 10%. Himmennettäessä värilämpötila muuttuu lämpimämmäksi (2700K, 2500K, 2200K) ja tuottaa tunnelmallista valoa. Lamppua voi himmentää kätevästi suoraan olemassa olevilla seinäkytkimillä. Saatavana mysö kahden valoasetuksen lamppu (WW-CW), jolla voit valita lämpimän valon rentoutumiseen (2700K) tai viileämmän sävyn harrastuksiin ja työskentelyyn (4000K). Ominaisuudet:
|